Världens godaste lussekatter

Hörni!
 
Jag har lyckats få till perfekta lussekatter denna gången, det är sån lycka. Originalreceptet kommer från Leila, men jag har ändrat lite. Det citat jag bar med mig under bakningen var: "degen skall kännas som en bebismage"
 
 
 
32 st lussekatter
Du behöver:
200 g smör
2 påsar saffran (1 g)
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl mjöl
 
Pensling:
1 ägg
Russin
 
Fyllning:
Mandelmassa
Smör
 
Gör såhär:
Kör försiktigt en mortel över saffranspåsarna.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk. Det ska vara 37 grader, låt svalna eller värm på efter behov.
Smula ner jästen i en bunke. Slå över vätskan. Vispa till jästen lösts upp.
Tillsätt ägg, socker och salt.
Arbeta in mjölet i degen, lite i taget, tills den börjar släppa från kanterna.
Låt degen jäsa i bunken i 60 minuter under bakduk.
 
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan två av fjärdedelarna i vardera åtta bitar = totalt 16 små bitar.
Rulla de 16 bitarna till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Låt dem jäsa ytterligare 60 minuter.
 
Fyllda lussekatter:
Knåda ihop de två bitarna av saffransdegen som är kvar. Kavla ut till en stor rektangel.
Blanda smör och mandelmassa efter smak.
Bred ut hälften av massan tunt på ena halvan. Rulla ihop delen du sprecis brett massan på - mot mitten. 
Vänd sedan degen uppochner (den delen du precis rullat in hamnar mot bordet nu) och gör samma sak på denna sidan - bred och rulla.
Skär upp i ca 2-3 cm tjocka bitar och lägg upp de fyllda lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa ytterligare 60 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ägget för pensling noga i ett glas.
Pensla alla lussekatter med ägg och garnera ed russin.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
 
Efter att degen jäst 60 minuter hade den fördubblats i storlek.
Vi fick exakt 32 bullar, här ser ni dem precis innan gräddning, några fyllda och majoriteten vanliga.
De fyllda efter gräddning
Mums - alla tillsammans. Bullarna svalnade på galler under bakduk.

NY VLOGG!

Här sitter jag hemma och önskar jag hade min kamera så att jag kan göra videor, men så har jag haft en oredigerad video liggandes i ett halvår. Skäms på mig! Här är senaste tillskottet i min videosamling.
 
 

Rocky road med en tvist - nötfritt

Hej!
 
Jag gjorde rocky road i morse. Vanligtvis har man ju fullproppat med nötter i en rocky road, men som ni vet sedan tidigare är D nötallergiker och därför kör vi med pumpakärnor istället. Det blir jättegott!
 
I år hade jag:
400 g marabou mjölkchoklad
200 g random mörkchoklad + 3 rutor 86% choklad
1 påse dumle
200 g pumpakärnor
Massvis med mini marshmallow
Ca. 5-6 st pepparkakor
 
Gör såhär:
Ta en stor kastrull och häll i vatten till nästan hälften
Ta en mindre kastrull och ställ i den stora kastrullen. Om du trycker ner den skall det ej läcka in vatten. Gör det det så häll ut lite av vattnet.
Sätt den stora kastrullen på spisen och ta på högsta värme. Bryt ner chokladen i den lilla kastrullen.
Rör om då och då. Under tiden som chokladen smälter så skalar och hackar du dumle och förbereder genom att öppna förpackningar och krossa pepparkakorna i en plastpåse.
När chokladen är helt smält blandar du runt ordentligt. Ta sedan av plattan.
Klä en form med bakplåtspapper. Jag använde en liten ugnsform.
Blanda snabbt ner dumle, pumakärnor, marshmallos och pepparkakskross i chokladen. 
Häll ner blandningen i formen och ställ in i kylskåp. Ta ut efter några timmar och skär i munsbitar.
Ät och njut!