Hur jag organiserar matlistan

Ni vet ju att jag förespråkar matlistor alla dagar i veckan. Ja egentligen förespråkar jag de allra flesta organiseringslistor. Men för att hålla oss till ämnet - matlista.

Jag håller det "ganska enkelt". Ta det med en nypa salt - det beror på hur ni gör i dag. 

Jag tar fram de reklamblad för de butiker jag kan tänka mig att handla i. Dessa reklamblad kommer i brevlådan varje måndag, planerar jag att handla till helgen så antingen sparar jag dem eller så kollar jag upp dem på nätet på efterhand.

Kampanjlista: Så jag tar mina tidningar, papper och penna. Skriver upp de kampanjer som jag tycker verkar intressanta för vår familj.
Middagslista: Jag tar sedan och kollar på "kampanjlistan" medan jag skriver en ny lista med vilka middagar jag blir sugen på att laga, baserat på vad som står på första listan
Utkastlista: Baserat på de middagar jag valt, kompletterar jag med varor som behöver införskaffas, utöver kampanjerna, för att laga maten. Jag stryker även de kampanjer som vi inte behöver köpa denna gången.
Affärslistan: Jag renskriver utkastlistan i den ordning som varorna dyker upp i affären, så för oss blir det i ordningen: barn, bröd, frukt/grönsaker, ost, kött, färskpasta, mejeri/mjölk, ägg, kryddor, övr. skafferivaror, rengöringsprodukter, plastpåsar/folie, tvål/schampo/intimprodukter, toa-/hushållspapper och sist frysvaror.

En avklarad "utkastlista" - allt är överstruket eftersom att de hamnat på "affärslistan"
En färdig "affärslista"
Färdig "middagslista". Jag försöker få med mellan 7-10 middagar inför varje handling.
 
Lycka till med matlistorna nu, inte för att ni behöver det.

Enkel nudelwok

Hej,

Här kommer jag med ett enkelt middags-/lunchtips som smakmässigt passar hela familjen. Vill man kan man lägga till mer grönsaker eller något kött om man äter det.

Du behöver:
Nudlar, förslagsvis äggnudlar
1/4 av ett litet vitkålshuvud
2 st morötter
Färsk spenat

Woksås:
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad ingefära
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk vatten
1 msk fisksås, kan uteslutas eller bytas ut mot lite salt
1 tsk sirap

Sesamfrön till servering

Hacka kålen och morötterna relativt fint. Börja steka dem i olja i en stor stekpanna.
Koka nudlarna enligt anvisning.
Blanda ihop din woksås, se till att det inte blir kvar några klumpar av kryddan
När grönsakerna mjuknat något häll i nudlarna och sedan såsen
Räcker inte såsen så häll på mer soja
Servera direkt med sesamfrön till.

Receptet är väldigt "barnvänligt", så för mer spice dubblera vitlök, sambal och sirap. Gillar ni ingefära så öka även på med den. Jag kan tänka mig att torkad koriander skulle göra sig riktigt fint i detta dessutom. Lycka till!

 

Jättegod "kåldolmssoppa"

Denna soppan måste ni testa! Den är så otroligt god.

Du behöver:
300 G quornfärs
1 lök
1/2 litet vitkålshuvud
4 st mindre morötter
1/2 msk skånsk senap
2 msk tomatpuré 
1 msk soja
1 L vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar
Torkad timjan

Gör såhär:
Hacka löken fint. Skär vitkålen och morötterna i tunna bitar. Värm olja i en stor kastrull och ha i de hackade grönsakerna. Värm/stek tills de mjuknat något. Ha i den frysta quornfärsen. Stek tills quornfärsen tinat, ha sedan i senap, tomatpuré, soja och blanda runt ordentligt. Koka upp 1 L vatten i en vattenkokare. Ha i det kokande vattnet i kastrullen, tillsammans med buljongtärningarna, timjan och peppar. Salta lite. Låt koka minst tio minuter innan du smakar av och ev. kryddar mer. Låt koka i 20-30 minuter. 

Smaklig spis!