Bananbröd
God morgon!
Jag gjorde ju ett bananbröd i veckan, som jag berättade om. Jag gick efter receptet nedan. Dock hade jag varken fil eller bikarbonat hemma, så jag tog 2 dl vaniljyoghurt och 0,5 dl vatten istället för fil och 4 tsk bakpulver istället för bikarbonat. Jag stödde över lite pumpafrön också, det var lyckat. Vi glömde dock bröa formen, så vi smorde den endast med smör, men det lossade lätt ändå.
Jag hade inne brödet i ugnen i lite över en timme.
Dock kan jag tillägga att om ni byter ut filen men inte bikarbonat måste ni lägga till något syrligt, t.ex. lite citron. Det är nämligen kombinationen med det syrliga som "aktiverar" bikarbonatet.
Man skulle kunna addera lite fröer för mer crunch. Nu var det perfekt att ge till C dock, mjukt och härligt. Men någon gång ska jag blanda ner pumpafrön, solroskärnor eller mandlar i smeten också. Linfrön skulle också göra sig bra. Jag kommer även leka med kryddor. Jag har hört att pepparkakskrydda är gott i bananbröd, så det kommer jag testa i jul. Jag läste ett liknande recept, men där de hade 0,5 dl honung i. Det låter väldigt sött och då tror jag att det rent smakmässigt blir godade med sirap i. Vill man köra på "bättre" sötning kan man testa agavesirap eller att ha i hackade dadlar. Det är ju ett bra tips om man inte har övermogna bananer hemma, annars är det ju dessa som står för sötningen.
Ingredienser:
2 mogna bananer
2 dl filmjölk
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, smörj och bröa formen
2. Mosa bananerna
3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål
4. Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet
5. Fördela smeten i brödformen
6. In med brödet i nedre delen av ugnen och baka det ca 45-50 minuter
7. Låt svalna och sedan är det bara att mumsa i sig!





skriven
Men åh vad gott det lät! Får testa detta. 👍👍👍