Världens godaste lussekatter

Hörni!
 
Jag har lyckats få till perfekta lussekatter denna gången, det är sån lycka. Originalreceptet kommer från Leila, men jag har ändrat lite. Det citat jag bar med mig under bakningen var: "degen skall kännas som en bebismage"
 
 
 
32 st lussekatter
Du behöver:
200 g smör
2 påsar saffran (1 g)
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl mjöl
 
Pensling:
1 ägg
Russin
 
Fyllning:
Mandelmassa
Smör
 
Gör såhär:
Kör försiktigt en mortel över saffranspåsarna.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk. Det ska vara 37 grader, låt svalna eller värm på efter behov.
Smula ner jästen i en bunke. Slå över vätskan. Vispa till jästen lösts upp.
Tillsätt ägg, socker och salt.
Arbeta in mjölet i degen, lite i taget, tills den börjar släppa från kanterna.
Låt degen jäsa i bunken i 60 minuter under bakduk.
 
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan två av fjärdedelarna i vardera åtta bitar = totalt 16 små bitar.
Rulla de 16 bitarna till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Låt dem jäsa ytterligare 60 minuter.
 
Fyllda lussekatter:
Knåda ihop de två bitarna av saffransdegen som är kvar. Kavla ut till en stor rektangel.
Blanda smör och mandelmassa efter smak.
Bred ut hälften av massan tunt på ena halvan. Rulla ihop delen du sprecis brett massan på - mot mitten. 
Vänd sedan degen uppochner (den delen du precis rullat in hamnar mot bordet nu) och gör samma sak på denna sidan - bred och rulla.
Skär upp i ca 2-3 cm tjocka bitar och lägg upp de fyllda lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa ytterligare 60 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ägget för pensling noga i ett glas.
Pensla alla lussekatter med ägg och garnera ed russin.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
 
Efter att degen jäst 60 minuter hade den fördubblats i storlek.
Vi fick exakt 32 bullar, här ser ni dem precis innan gräddning, några fyllda och majoriteten vanliga.
De fyllda efter gräddning
Mums - alla tillsammans. Bullarna svalnade på galler under bakduk.